To BBQ! Waarom zou je je een heerlijk barbecuemoment ontzeggen? Deze tips zorgen er alvast voor dat je gezellig mee aan tafel schuift, zonder schuldgevoel.
Neem je tijd. Laat de houtskool volledig uitbranden. Begin pas met roosteren wanneer de gloeiende kool is bedekt met een laagje as en er geen vlam meer te zien is.
Gebruik geen petroleum of spiritus als aanmaakbrandstof. Aanmaakblokjes zijn een betere keuze.
Stel de hoogte van het rooster zo in dat het vlees gaar wordt zonder dat het verbrandt. Een goede afstand tussen de kolen en het rooster is 25 à 35 cm.
Kies liever niet voor vette vleessoorten. Deze zijn sowieso minder gezond en bovendien druipt hieruit veel vet in het vuur. Dit vet verbrandt en daarbij ontstaan weer schadelijke stoffen. Kies liever voor een stukje vis of gevogelte zoals kip en kalkoen.
Bereid je toch vet vlees, pak het dan in. Zo vermijd je het druppelen. Houd een plantenspuit klaar voor het geval de kolen toch vlam vatten.
Leg geen rauw vlees op de grill of barbecue direct naast vlees dat klaar of bijna klaar is.
Leg de lekkernijen niet in de zon of dicht bij het vuur, bacteriën zijn dol op warmte! Voedingswaren bewaar je best steeds op een koele plaats.
Zorg bij het opscheppen voor een kleurrijk Sana-bord met veel verschillende groenten. Schep rijkelijk op: zorg er steeds voor dat meer dan de helft van je bord uit groenten bestaat en overdrijf niet met de porties vlees.
Voorzie een buffet met lekkere salades, je kan ook tal van groenten roosteren op de barbecue. Zeker plakjes courgette en aubergine maar ook tomaat, jonge worteltjes, paprika en asperges zijn heerlijk op de barbecue.
Tip: bestrooi de plakjes courgette en aubergine vooraf met zout en laat ze minstens een half uurtje staan, zo wordt het meeste vocht onttrokken. Verwijder het zout en strijk ze in met wat olie. Rooster ze op de zijkanten van het rooster, dit is het minste heet.
Bij recepten vind je alvast enkele heerlijke salades die perfect op je buffet passen. Geniet!