Het Sana-zevenstappenplan is de perfecte leidraad op weg naar een gezond, slank en energiek leven. De uitgebreide versie boordevol praktische tips vind je in ‘Nooit meer diëten’. Hieronder volgt alvast een korte samenvatting.
1. Eet met aandacht
2. Drink voldoende water en andere gezonde dranken
3. Start je dag met een gezond ontbijt
4. Eet twee gezonde tussendoortjes
5. Kies voor een Sana-bord
6. Varieer volop met superfoods (groenten, fruit, noten…)
7. Breng meer beweging in je leven
Sana-stap 1: Eet met aandacht
Vaak eten we op automatische piloot. We eten ‘hap-slik-weg’ alles op zonder te beseffen wat en hoeveel we gegeten hebben.
Enkele tips om bewuster en gezonder te eten:
-Noteer eens in een tijdje wat en wanneer je eet. Mensen die noteren wat ze eten, eten bewuster, eten minder en maken gezondere keuzes.
– Kauw goed en geniet van elke hap. Als je rustig eet en intenser geniet ben je sneller voldaan.
Sana-stap 2: Drink voldoende water en andere gezonde dranken
Voldoende drinken is cruciaal om je fit en vitaal te voelen. Tal van klachten zoals een doffe huid, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen een gevolg zijn van vochttekort. Hoeveel water je nodig hebt hangt af van je leeftijd, de temperatuur, de fysieke inspanningen die je doet, wat je eet en van je gezondheidstoestand. Dagelijks verliezen we gemiddeld 2,5 liter vocht. Het is aanbevolen om gemiddeld 1,5 liter per dag te drinken. De overige liter halen we uit ons voedsel. Vooral groenten en fruit zijn zeer goede bronnen van water. Wacht niet met drinken tot wanneer je dorst hebt, want dan heb je al een vochttekort waardoor je lichamelijke en cognitieve functies verminderen.
Meer info en tips over andere gezonde dranken vind je in ‘Nooit meer diëten’.
Sana-stap 3: Start je dag met een gezond ontbijt
Het ontbijt is het moment waarop je je lichaam voltankt met goede energie om de dag te beginnen. Als je van ontbijten een dagelijkse gewoonte maakt, zal je merken dat je ook tijdens de dag gezondere keuzes zal maken. Ideaal is om binnen het uur na het opstaan te ontbijten. Eigenlijk moet je ’s morgens een gezonde honger hebben. Als je deze niet hebt kan het zijn dat je ’s avonds te laat en te zwaar gegeten hebt en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je slaap. Het gezegde ‘ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar’ klinkt erg cliché, maar er zit veel waarheid in.
Je vindt heel wat voorbeelden van gezonde en voedzame ontbijten in ‘Nooit meer diëten 1, 2 en 3′.
Sana-stap 4: Eet twee gezonde tussendoortjes
Een gezond tussendoortje halfweg de voor- en namiddag voorkomt energiedips, is gunstig voor de stofwisseling, en belet bovenal dat je met grote honger aan je volgende maaltijd begint. Hierdoor eet je rustiger, bewuster en ook minder.
Maak er een goede gewoonte van om 2 gezonde tussendoortjes mee te nemen naar het werk. Een stuk fruit als tussendoortje is altijd een goed idee, maar vaak merk ik dat enkel wat fruit niet voldoende is om de namiddag mee door te komen, zeker wanneer je lange werkdagen maakt. Ik raad je aan om in de namiddag eens vaker een stukje fruit te eten gevolgd door een handvol noten. Door de aanwezige gezonde vetten en plantaardige eiwitten zorgen noten er voor dat je veel langer een voldaan gevoel zal hebben en ’s avonds niet met al te grote honger thuis komt van het werk, waardoor het al eens fout loopt.
Je vindt ook voorbeelden van lekkere en gezondere alternatieve voor zoete snacks in ‘Nooit meer diëten 1, 2 en 3’.
Sana-stap 5: kies voor een Sana-bord
Groenten in de hoofdrol! Groenten zijn de voedingsmiddelen bij uitstek om lang gezond, slank en vitaal te blijven. Het zijn de voedingsmiddelen met de meeste vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels en de minste calorieën. Wanneer je bord voor minstens de helft uit groenten bestaat, krijg je zonder dat je het merkt heel wat minder calorieën en een pak meer gezonde voedingsstoffen binnen. Meer groenten eten is misschien wel de belangrijkste stap naar een gezonder eetpatroon! Verwerk groenten op een leuke manier in je maaltijden! Maak eens vaker ovenfrietjes van groenten, een spaghetti courgetti of verwerk groenten in sauzen. Probeer bijvoorbeeld eens mijn gezonde versie van hespenrolletjes. Gezond eten mag geen konijnenvoer zijn!
Sana-stap 6: Varieer volop met superfoods
Superfoods zijn voedingsmiddelen rijk aan zeer gezonde bio-actieve plantenstoffen voorbeelden zijn blauwe bessen, aardbeien, extra vierge olijfolie, kurkuma, broccoli, appels, paprika’s, peterselie, walnoten, amandelen… De natuur biedt zo veel supervoedsel! Dat bepaalde componenten uit planten de gezondheid kunnen bevorderen is algemeen aanvaard. Veel medicijnen worden trouwens voor een groot deel gemaakt uit plantenstoffen. Hoe die bestanddelen precies werken wordt nog dagelijks uitgebreid onderzocht. Sommige zaken zijn nog niet helemaal duidelijk en geregeld heerst er nogal wat discussie binnen de wetenschappelijke wereld over hoe groot die impact van sommige voedingscomponenten nu werkelijk is. Eén ding is zeker, volop variëren met voedingsmiddelen boordevol beschermstoffen kan je gezondheid alleen maar ten goede komen. Eet vooral veel verschillende kleuren groenten en fruit op die manier krijg je een heel rijk pallet aan gezonde plantenstoffen binnen.
Sana-stap 7: Breng meer beweging in je leven
Door alle moderne comfort bewegen we steeds minder. Bijna iedereen verplaatst zich met de wagen, we maken gebruik van roltrappen of liften. We zitten vaak uren per dag aan onze computer of voor de televisie. We hoeven zelfs heel wat deuren niet meer handmatig te openen, want ook dat gaat al automatisch. Op het eerste zicht lijkt dit allemaal super comfortabel , maar voor onze gezondheid – en ons gewicht – is dit niet bevorderlijk.
We weten dat gezonde voeding een medicijn is, maar ook regelmatige fysieke activiteit is een uitstekend geneesmiddel! Beweging zorgt ervoor dat het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, dementie en sommige vormen van kanker vermindert.
Geen zorgen voor mensen die niet graag sporten, ook vaker wandelen maakt al een wereld van verschil! Alle beetjes helpen.