Kom naar de Nooit meer diëten-dagen: de plaatsen zijn beperkt, koop je tickets vandaag nog en maak deel uit van dit uniek event!

Eén van mijn favoriete soorten olijfolie!

De basisolie in mijn keuken is extra vierge-olijfolie. Heel vaak krijg ik de vraag welke olijfolie ik gebruik. Er zijn natuurlijk veel goede soorten olijfolie, maar als trouwe Sana-fan heb je wellicht al kunnen merken dat ik graag gebruik maak van de Spaanse olijfolie Mestral. Deze olijfolie is gemaakt van de heerlijke Spaanse Arbequina-olijf.
Prijs/kwaliteit vind ik de Arbequina olijfolie van Mestral echt goed!

Extra vierge olijfolie wordt geperst onder de 27 graden en moet een zuurtegraad hebben van 0,8%. Hoe lager de zuurtegraad hoe beter de kwaliteit van de olie.

Een goeie olijfolie is als een goeie wijn. Ze hebben gelijkaardige vereisten, natuurlijke bronnen zoals zon, hoogte en regen zijn cruciaal.
Wat verschilt met een druif is, dat alle olijven groen starten en zwart worden door het rijpingsproces.
Een goede olijfolie kenmerkt zich door het feit dat er weinig tijd zit tussen het plukken en het persen van de olie.
Daarnaast zijn de timings van de pluk van belang. Vroege pluk valt tussen oktober en november, late pluk tussen januari en februari.
Vroege pluk bevat meer olijven en is daardoor ook duurder, maar intenser van smaak.

Mestral is een heerlijke extra vierge olijfolie van late pluk, die heel erg zacht is van smaak.
Een late pluk is ideaal voor warm gebruik, maar kan ook perfect voor koud gebruik.
Wanneer je (olijf)olie verhit, let er dan op dat de olie nooit rookt, want dan wordt de olie schadelijk.

Een goede olijfolie geeft je gerechten sowieso een extra touch. Alles begint bij de keuze van je ingrediënten.