Zeven tips om stress beter te beheersen

Het is een lastig iets, stress hebben. Hoewel een beetje stress goed is om je gefocust en geconcentreerd te houden, is continue stress niet het beste voor je lichaam. Eten en snacken door stress is een reflex die je best probeert af te leren. Hieronder zeven tips om stress beter te beheersen.

  1. Zoek uit waar je stress vandaan komt. Wanneer heb jij last van stressaanvallen? Schrijf elke situatie op, zodat je eventuele patronen bloot kan leggen. Wanneer je bijvoorbeeld beseft dat je je vaak onnodig opwindt, helpt dat om in de toekomst bij zo’n situaties niet meer te stressen.
  2. Ontspan je lichaam. Oefen op het ontspannen van je spieren, want stress zorgt ervoor dat je je hele lichaam opspant. Door je spieren te ontspannen zal je concentratievermogen stijgen en je spanningsniveau afnemen.
  3. Denk realistisch na. Vaak is het zo dat je gedachten voor stress zorgen, en niet de situatie. Je maakt je bijvoorbeeld onnodig druk om een gesprek dat eraan zit te komen, terwijl dat wellicht een vlotte babbel wordt. Loop daarom telkens alle feiten af in je hoofd, denk terug aan eerdere ervaringen en probeer de situatie positief te bekijken.
  4. Evalueer de gevolgen die jou stress bezorgen. Loop jij wel eens te stressen om iets waarvan de kans heel klein is? Probeer altijd na te gaan of er wel redenen zijn voor stress: dat je partner wat later thuis is, hoeft helemaal niet te betekenen dat er wat met ‘m scheelt. Kleine kans, zelfs. Tracht doemscenario’s in je hoofd te reduceren, zo zal je snel rustiger worden.
  5. Toets voorspellingen. Bang dat je een bepaalde deadline niet zal halen? Denk even terug aan al die keren dat het je wel is gelukt. Dat zijn er vast meer dan je dacht. Wanneer je je voorspellingen toetst, merk je vast dat het achteraf allemaal wel meevalt. En dat zal nu ook weer zijn!
  6. Focus op het heden. Het verleden en de toekomst zijn irrelevant voor stress. Denk niet na over wat gebeurd is, want dat kan je niet veranderen. Ook over de toekomst moet je niet stressen: je kan er toch geen invloed op uitoefenen. Leef in het nu.
  7. Neem het heft in eigen handen. Hoewel je een situatie vaak niet zomaar kan veranderen of controleren, heb je altijd wel vat op factoren. Zit je vast in een lange file? Je zal ze niet kunnen wegtoveren, maar je kan wel positiever proberen denken. Zoek uit hoe je invloed kan uitoefenen op de situatie die je stress bezorgt en richt je daarop. Verander je overtuigingen, verleg je aandacht en pas je gedrag aan.