Zo eet je bewuster en gezonder!

Misschien wel een herkenbare situatie: je komt thuis na je werk, maakt snel een maaltijd klaar, ploft in de zetel en eet die maaltijd voor de televisie op. Of: je hebt weinig tijd en werkt in sneltempo je eten naar binnen. En al werkend voor de computer kan het wel eens voorvallen dat je, zonder het te beseffen, een pakje koekjes leeg eet. Stuk voor stuk eetmomenten die best ongezond zijn. De oplossing? Eet bewuster, en zo ook gezonder!

Enkele tips:

  • Noteer een tijdje wat je eet. Als je noteert wat je eet, eet je bewuster. Een gezonde keuze!
  • Kauw goed en geniet van elke hap. Als je rustig eet en intenser geniet, ben je sneller voldaan.
  • Ga je winkelen? Neem dan zeker een boodschappenlijstje mee en stick to the plan.
  • Probeer de binnenste rijen van de supermarkt te vermijden, want in de buitenste rijen vind je doorgaans de verse en gezondste producten. Of: gebruik de moderne technologie en shop online, zo bespaar je tijd én verleidingen voor het schap.
  • Koop liever niet wat je wil vermijden. Het toch in huis gehaald? Verstop het in een kast en plaats het zeker niet op ooghoogte.
  • Voordat je start met eten: vraag je even af waarom. Heb je écht honger? Of voel je je verveeld, gestrest of wil je erbij horen? Honger wordt ook vaak met dorst verward: drink altijd eerst een groot glas water als je honger denkt te hebben.
  • Troostvoeding of beloningshapjes zijn geen goed idee: zoek afleiding op momenten van euforie of verdriet. Je kan ook een bad nemen, een kopje thee drinken, fijne muziek opzetten of een wandeling maken.
  • Eet niet direct uit de verpakking, maar creëer je eigen porties.
  • Neem eens een kleiner bord en glas. Op die manier kan je subtiel ‘consuminderen’. Al smaakt een glas wijn lekkerder in een groot glas, maar schenk het dan in ieder geval niet te vol.