Topduo’s op je bord

Heel wat voedingsmiddelen zijn van nature gezond, maar wist je dat ze, door ze te combineren met andere ingrediënten, nog gezonder worden? De voedingsmiddelen gaan elkaars goede eigenschappen versterken of zorgen ervoor dat de actieve plantenstoffen optimaal door het lichaam worden opgenomen.

Een paar voorbeeelden van topduo’s:

Groene thee en citroen

Dat groene thee goed is voor het lichaam, weten we al langer. Kwalitatieve groene thee zit bomvol antioxidanten, maar door het te drinken in combinatie met citroen zou het lichaam tot 13 keer meer antioxidanten opnemen.

Zelf kies ik altijd voor een kwalitatieve Japanse groene thee zoals Sencha en Matcha.

Tomaten en vetten

Tomaten bevatten veel lycopeen, een rode plantenstof die tot de carotenoïden behoort. Door tomaten in combinatie met een beetje vet te eten, zoals olijfolie, wordt het lycopeen optimaal geabsorbeerd door ons lichaam.

Blauwe bessen en noten 

Blauwe bessen bevatten een flinke portie vitamine C, E, B en mineralen zoals ijzer en magnesium én heel wat gezonde plantenstoffen. In noten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde, onverzadigde vetten. Als je blauwe bessen met wat noten eet, help je de absorptie van de gezonde voedingstoffen uit blauwe bessen.

Zwarte peper en kurkuma

Kurkuma (of geelwortel) wordt al eeuwenlang geroemd om zijn gezonde eigenschappen. Deze gele specerij bevat curcumine, een indrukwekkend stofje dat o.a. ontstekingsremmend, immuniteitsbevorderend en ontgiftend zou werken. Zwarte peper helpt het lichaam om die gezonde plantenstoffen beter op te nemen.

Peterselie en (olijf)olie 

In verse peterselie zitten heel wat gezonde voedingsstoffen. Deze smaakmaker is rijk aan vitamine K, C en A en heeft een hoog antioxidantengehalte. Als je peterselie in combinatie met (olijf)olie eet, bijvoorbeeld in een dressing, verhoog je de absorptie van deze antioxidanten.