To gluten or not to gluten?

In mijn boeken kan je bij heel wat recepten de aanduiding ‘glutenvrij’ vinden. Hierdoor krijg ik vaak de vraag of glutenvrij eten beter is. Deze vermelding is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die glutenintolerant zijn.

Zelf let ik erop dat ik niet te veel (tarwe)gluten eet. Toen ik vroeger veel sportte, at ik heel veel koolhydraten, heel veel granen en ik had zeer vaak spijsverteringsproblemen. Sommige mensen zijn wat we noemen glutensensitief en ervaren een opgeblazen gevoel en spijsverteringsklachten na het eten van (tarwe)gluten. Door te minderen heb ik geen last meer van dat opgeblazen gevoel. Ik verdraag wel gluten, en ik eet ze ook wel nog, alleen niet meer in zo’n grote hoeveelheden. Ook in de praktijk merk ik dat mensen zich vaak beter voelen door minder (tarwe)gluten te consumeren en vooral door meer te variëren.

Variatie is het allerbelangrijkste. De meeste mensen eten maar één graansoort en dat is tarwe: je vindt het in brood, pasta, bulgur, couscous, ebly… . Ik wil de lezers vooral inspireren om eens wat meer aan de slag te gaan met andere graansoorten dan tarwe. Quinoa of zilvervliesrijst zijn bijvoorbeeld een lekkere –glutenvrije- variant. Havervlokken zijn van nature glutenvrij maar kunnen sporen van gluten bevatten. Voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie zijn er 100% glutenvrije havervlokken verkrijgbaar.