Hoe licht is light?

De lente is eindelijk in het land! Door het mooie weer en de stilaan beginnende vakantieplannen zorgen ervoor dat veel mensen op ‘dieet’ gaan. Lightproducten lijken dan de ideale partner. Van ieder product bestaat tegenwoordig wel een lightversie. Lightproducten worden vaak bestempeld als gezonde alternatieven en vormen volgens sommigen haast een noodzakelijk onderdeel van een gezonde voeding. Toch was er nooit eerder zoveel overgewicht dan nu. Blijken lightproducten dan toch geen schot in de roos.

Wat is light eigenlijk?

De term ‘light’ kan op zowel het suiker-, vet- en zoutgehalte als het aantal calorieën slaan. Volgens de wet mag een product ‘light’ genoemd worden van zodra het 30% minder suiker, vet en/of energie bevat, of 25% minder natrium (zout) dan de gangbare versie. Dit past in de idee dat mensen ‘bang’ zijn voor vetten terwijl de ‘goede’ vetten (de plantaardige) essentieel zijn in een gezond eetpatroon.

Minder smaak, meer additieven

Helaas, suiker en vetten zijn net ook grote smaakmakers. Indien men er ‘smaak’ uithaalt, dient er dus een alternatief toegevoegd te worden. De consument moet het product namelijk bovenal lekker vinden. Ironisch genoeg wordt vet dan vaak vervangen door suiker in dergelijke lightproducten. Uit onderzoek blijkt nochtans dat vooral de overmaat aan suiker verantwoordelijk is voor de opkomst van diabetes type 2 en overgewicht.

Synthetische suikers: goed idee?

Suiker wordt in lightproducten meestal vervangen door synthetische zoetstoffen. Deze bevatten dan wel nauwelijks calorieën, maar de drang naar zoet blijft behouden en hoewel deze zoetstoffen algemeen als veilig worden beschouwd, zijn een groot aantal wetenschappers hier toch niet zo zeker van.
Je eet er meer van

Verder werd vastgesteld dat veel mensen grotere hoeveelheden eten van lightproducten, aangezien ze denken dat dit geen kwaad kan. Daar gaat het gezondheidsvoordeel dan.

En ten slotte… de smaak

Lightproducten smaken bovendien toch anders. Voor mij primeert de smaak. Ik geniet veel meer van een lekkere buffelmozzarella dan van de naar plastic smakende lightversie. Daar word je toch niet gelukkig van? Ik hoorde een Nederlandse antropologe ooit zeggen: “Alleen als je hebt genoten, ben je ook voldaan”. Daar kan ik me helemaal in vinden.