Gezond op het werk!

Een jarige collega die trakteert met taart, in de gang frisdrank- en snoepautomaten en als lunch belegde broodjes die de naam gezonde maaltijd niet waard zijn. Op de werkvloer liggen veel verleidingen op de loer. Als je weet dat we gemiddeld zo’n 225 dagen per jaar werken, is het geen slecht idee om hier eens aan te werken.Een uitdaging: zeker! Haalbaar: absoluut.
Enkele tips om ook op het werk gezond te blijven!

• Start je dag met een gezond ontbijt. Dit is cruciaal om de werkdag fit door te komen en om gemakkelijker gezonde keuzes te maken tijdens de dag. Als je ’s het ontbijt overslaat of de dag start met snelle suikers, zal je veel sneller grijpen naar extraatjes.

• Neem zelf altijd twee (gezonde!) tussendoortjes mee naar het werk. Die helpen je om te weerstaan aan allerlei suikerrijke verleidingen.

• Kook de avond vooraf een extra portie en neem de rest mee als lunch. Pimp je restjes door bijvoorbeeld wat kerstomaatjes, erwtjes, en noten toe te voegen aan je restje quinoa. Combineer met wat verse kruiden en een lekkere olijfolie of vinaigrette en je hebt in geen tijd een gezonde meeneemlunch.

• Zorg ervoor dat je altijd wat rauwe groenten, zoals worteltjes, radijsjes, of kerstomaatjes in huis hebt. Een lunchbox zonder groenten is echt geen goed idee. Ook soep is ideaal om mee te nemen, zowel als tussendoortje als voor bij de lunch. Van groentesoep kan je nooit te veel eten.

• Zet je glas water steeds klaar op je bureau of ergens in het zicht op je werkplek. Drink voldoende water verspreid over de dag, zo’n glas per anderhalf uur is een goed gemiddelde. Water kan je ook pimpen: voeg er eventueel wat schijfjes limoen, sinaasappel en verse muntblaadjes aan toe.

• Als er in de buurt van je werkplek een supermarkt is, kan je ook daar een aantal gezonde ingrediënten kopen, zoals avocado, tomaat, rucola en wat mozzarella. Tijdens je lunchpauze mix je ze door elkaar en je hebt al snel een lekkere maaltijd.

• Beweeg ten slotte meer op het werk: sta regelmatig op en doe een klein wandelingetje. Ga tijdens je koffiepauze even buiten wandelen.

• Richt je werkplek zo in dat je telkens moet opstaan om het kopieerapparaat of de telefoon te gebruiken. Neem ook vaker de trap.

• Ook op je bureaustoel kan je in beweging blijven. Strek je rechterbeen voor je uit en hef het op. Doe dit tien keer en wissel af met je linkerbeen. Ga zo door tot je je benen honderd keer hebt opgetild.