Laat de zon in je bord!

De zon die zich de ene dag in haar volle glorie toont, en de andere dagen ook schittert door afwezigheid, dat is echt lente. Als zonliefhebber kijk ik in deze periode altijd zo uit naar de zonnestralen, die op een of andere manier iedereen dat tikkeltje blijer maken.

Zonlicht: goed of slecht?

Iedereen heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Vitamine D zorgt er voor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden. Dat gunstige effect op botten en spieren was al bekend, maar recente studies tonen aan dat vitamine D nog beter voor de algehele gezondheid is dan gedacht: zo helpt vitamine D ons te beschermen tegen acute virusinfecties zoals verkoudheid en griep.

We krijgen een deeltje van onze vitamine D-behoefte binnen via voeding en een deel van de aanmaak van vitamine D vindt plaats door zonlicht op de huid. Ga dus naar buiten! Maak er een gewoonte van om elke dag buiten te sporten, te wandelen, of gewoon wat buiten te zitten met een kopje thee, 15 à 20 minuten per dag is reeds voldoende!

Anderzijds is het directe zonlicht niet goed voor onze huid. 93% van de Belgen kent de gevaren van de zon, en amper 6% beschermt zich het hele jaar door, las ik op Euromelanoma.org! Verstandig zonnen is de boodschap: vermijd blootstelling aan de zon tijdens de middaguren (tussen 12 en 15u) en smeer je grondig en regelmatig in met een goede zonnecrème. Zo voorkom je rimpels en bruine pigmentvlekken. Je huid zal je dankbaar zijn, je dermatoloog ook! Denk daarbij ook aan de kinderen: hun huid is nog gevoeliger dan de jouwe. Deze week kan je je trouwens gratis laten screenen bij de huidarts, dankzij Euromelanoma.

Vitamine D in je voeding: niet zo eenvoudig

Het is niet zo makkelijk om vitamine D uit onze voeding te halen. Vette vis, eieren en zuivel zijn alvast een goede bron. Het lepeltje levertraan uit de vorige eeuw was niet zo’n slecht idee! Nu kunnen we het niet zo geliefde goedje gelukkig ook nemen in de vorm van vette vis. Die regelmatig op het menu zetten, is sowieso goed voor je algehele gezondheid.

Supplementen nodig?

Heb je vitamine D-supplementen nodig wanneer de zon niet schijnt? Het aanvullen met vitamine D-supplementen is vaak aan te raden in de winter, maar begin niks te nemen zonder je arts te raadplegen. Hij kan je -na een bloedanalyse- laten weten of je wel degelijk een vitamine D-tekort hebt en hoe je het moet aanpakken.

Goed gevoel

En last but not least: dag- en zonlicht zorgen ervoor dat er meer serotonine aangemaakt wordt in de hersenen. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter, een soort ‘goed gevoel-stofje’, dat ook belangrijk is voor de kwaliteit van je slaap!