Ik ga op reis en ik neem mee…

Vakantie… voor velen niet enkel een moment om eens helemaal te ontspannen, maar helaas ook om alle gezonde gewoontes overboord te gooien. Gelukkig kan je met onderstaande tips even hard genieten en toch fit en uitgerust terug thuiskomen van die welverdiende vakantie:

  • Start je dag met heerlijk vers seizoenfruit met bijvoorbeeld wat natuuryoghurt, noten, zaden en pitten. Misschien vind je bij het ontbijtbuffet wel een ongesuikerde mueslimix, ook een spiegeleitje met wat groenten is ideaal om de dag te starten.
  • Hoera, een buffet! Buffetten zijn heerlijk luxueus. Maar ook meteen een ideale gelegenheid om te veel en te ongezond te eten. Een handige truc: vul je bord eerst met groenten. Eens je bord minstens halfvol is, vul je pas aan met andere lekkernijen. Sla liever geen maaltijden over. Volg zo veel mogelijk je normale eetpatroon en eet elke dag 3 hoofdmaaltijden en 1 à 2 gezonde tussendoortjes.
  • Drink voldoende water. Zeker wanneer je zonnige oorden opzoekt is het extra belangrijk om meer te drinken. Laat de suikerrijke dranken voor wat ze zijn. Misschien kan je wel genieten van gepimpt water? De ideale dorstlesser én lekker verfrissend.
  • Heb je een zwak voor zoet? Laat je af en toe verleiden tot een dessert, het is vakantie, maar overdrijf niet. Geniet, maar met mate. Waarom bijvoorbeeld eens geen dessertje delen met een tafelgenoot?
  • Als je zelf kunt koken op vakantie en dit graag doet, doe dat dan ook af en toe. Ga inkopen doen op een plaatselijke markt en kies er de lokale groenten en fruitsoorten uit. Zo eet je minstens even lekker, maar gevarieerder en lichter dan wanneer je elke avond op restaurant gaat. Beperk je alcoholgebruik tot 1 à 2 glazen, afgewisseld met water. Wees vooral zuinig met cocktails, want dat zijn vaak echte suikerbommen.
  • Beweeg! Plan dagelijks wat beweging, ga wandelen of joggen op het strand, ga zwemmen… Of maak na het eten nog een avondwandeling, ga dansen, maak plezier… Geniet ten volle!
  • Restaurantbezoek gepland? Dan eet je vaak wat later dan je gewend bent. Plan daarom op zo’n dag eventueel een extra tussendoortje in. Eet in de late namiddag nog een stuk fruit of een handvol noten. Zo vermijd je dat je door je enorme honger de meest ongezonde gerechten van het menu uitkiest. Broodmandje op tafel? Zet het wat verder weg, en stop je maag niet vol met brood nog voor de echte maaltijd op tafel komt.
  • Kies voor een licht voorgerecht. Bijvoorbeeld een (koude) soep, een carpaccio van vis of een lekkere salade. Vraag eventueel om de dressing apart te serveren zodat je die zelf kunt doseren. Of nog beter: voeg er gewoon wat extra vierge olijfolie aan toe. Neem een hoofdgerecht met vis, gevogelte of puur vlees, en vraag de saus eventueel apart. Vallen de hoofdgerechten op het menu een beetje zwaar uit? Je kan ook voor een opeenvolging van twee voorgerechten kiezen. Vraag eventueel een extra portie groenten als bijgerecht.
  • ‘Zondig’ af en toe eens zonder schuldgevoelens. Denk aan die 80/20-regel: ‘gezondigen’ mag!

Een hele fijne vakantie gewenst!