Het Popeye-effect: daarom zijn groene groenten zo gezond

Gevarieerd eten is een van de basisprincipes van Sana. Want: hoe meer kleuren groenten en fruit je eet, hoe meer verschillende voedingsstoffen en vitamines je naar binnen krijgt. Probeer elke dag minstens drie (of nog beter: vier of vijf!) verschillende kleuren te eten. In die gezonde kleurenwaaier zitten ook liefst groene groenten. En wel hierom:

  • Groene (blad)groenten maken je gelukkig! Ze bevatten hoge concentraties foliumzuur, een B-vitamine die helpt bij de aanmaak van het goedgevoelstofje serotonine.
  • Groene bladgroenten krikken je magnesiumvoorraad op, waardoor je een energieboost krijgt. Wie een tekort aan magnesium heeft, kan stressgevoeliger zijn. Hoe donkerder de groenten, hoe meer magnesium ze bevatten. Spinazie en boerenkool zijn dus excellente leveranciers van magnesium.
  • Ook de Q10 in donkergroene groenten (bv. boerenkool, broccoli en spinazie) doet je energiepeil stijgen.
  • Zet je voldoende groene bladgroenten en groene groenten zoals broccoli en koolsoorten op het menu, dan lever je je lichaam extra non-heemijzer (plantaardig ijzer) aan. Zo voorkom je ijzertekort (symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, een bleke teint). Plantaardig ijzer wordt nog beter door je lichaam opgenomen in combinatie met vitamine C. Voeg dus wat vers fruit of een beetje limoensap toe aan je salade.