Omdat slaap invloed heeft op je gewicht: 6 tips voor een betere nachtrust

Net zoals we niet zonder voeding kunnen, kunnen we ook niet zonder slaap. Ons lichaam heeft nachtrust nodig: om te herstellen, om informatie op te slaan, om onze emoties te verwerken en… om dat cijfer op de weegschaal onder controle te houden. Want slaaptekort maakt je niet alleen moe en futloos, het kan er ook voor zorgen dat je meer honger hebt, gaat overeten en sneller naar vette en suikerrijke voeding grijpt. Daarom: een paar tips om beter te slapen.

  • Als je ’s avonds te zwaar eet, is je lichaam de hele nacht in de weer met verteren, waardoor je slecht slaapt. Probeer je eetmomenten (vijf is perfect) netjes te verdelen over de dag. Dus niet: de hele dag te weinig eten omdat je het druk hebt en dan ’s avonds overcompenseren met een overvol bord.
  • Drink geen alcohol of koffie, maar ook geen (groene) thee voor het slapengaan. Kruideninfusies op basis van kamille, valeriaan, passiebloem en linde zijn ideaal.
  • Breng je interne klok niet te veel in de war: je bioritme vindt het fijn om elke dag op ongeveer hetzelfde ogenblik op te staan. Probeer daar tijdens het weekend niet te veel van af te wijken. Anders loop je het risico dat je op maandag veel moeilijker uit bed geraakt.
  • Kruip pas in bed als je moe bent. Je wil je bed immers associëren met slapen, niet met wakker liggen woelen. Als je langer dan een kwartier wakker ligt, sta je op en ga je wat anders doen.
  • Beetje technisch, maar: om het slaaphormoon melatonine aan te maken, heb je vitamines B3 en B6, maar ook het aminozuur tryptofaan en vitamine D nodig. Al die stofjes haal je uit een gezonde basisvoeding. Eet je gevarieerd en gezond, dan gaat ook je slaapkwaliteit erop vooruit.
  • Bouw je dag af. Ga niet heftig sporten vlak voor je wil slapen (een avondwandeling is wel een goed idee), berg alle schermen op tijd op en dim de lichten.