Langer leven door gezonde eetgewoontes!

Misschien las je het vandaag reeds in de krant of hoorde je het op radio: een internationale studie wees nogmaals uit dat voeding een heel grote impact heeft op onze gezondheid. Daarmee vertel ik je natuurlijk niets nieuws. Maar het concrete aantal vroegtijdig overlijdens in ons land, daar schrok ik toch wat van: volgens de studie 15187 elk jaar. Dat zijn er maar liefst 40 per dag. Hallucinante cijfers, zeker als je voelt dat de algemene interesse in gezonde levensstijl stijgt. Supermarkten stemmen hun aanbod erop af, gezonde voeding is gangbaar gespreksonderwerp, maar toch is het zeker nog geen evidentie op grote schaal. Interessant om te lezen was dat de studie aantoonde dat niet zo zeer vet en suiker de grootste boosdoeners zijn, maar het feit dat er te weinig gezonde voedingsmiddelen worden gegeten zoals volkoren granen, noten, zaden en uiteraard ook groenten en fruit. Niet toevallig allemaal ingrediënten uit de Sana-voorraadkast.
De grootste uitdaging van de Belg? Zout beperken. Zout verhoogt de bloeddruk en daarmee ook de kans op hartinfarcten. Dit betekent zeker niet dat zout helemaal uit de keuken gebannen moet worden, maar bewustwording is belangrijk. Eigenlijk is de beste manier om minder zout te consumeren eenvoudig: kies vaker voor pure en verse voedingsmiddelen en beperk of vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals kant- en klare maaltijden, charcuterie… zo veel mogelijk.
On the bright side, als we over de grens kijken, doet België het relatief goed. In de lijst van de 195 onderzochte landen staan we op de 14e plaats. De mediterrane landen en ook onze noorderburen doen het beter dan wij. We zijn er nog lang niet, maar we zijn op goede weg 😉

Lieve groeten,
Sandra