Zomers genieten met aubergines

Wat is donkerpaars aan de buitenkant, wit aan de binnenkant en héérlijk van smaak?
Aubergines, ware toppers van eigen bodem!

Zijn aubergines gezond?

Aubergines zijn rijk aan vezels, kalium en vitamine C. Daardoor heeft deze groente een positief effect op je lichaam en draagt het bij aan de gezondheid van je hart. Ze zijn niet alleen gezond maar ook heel lekker!

Een importproduct?

Deze kleurrijke groente associeer je doorgaans met zuiders eetplezier, onder andere als ingrediënt in stoofschotels en moussakas.
Het origine van aubergines ligt in het zuiden maar wat niet iedereen weet, is dat de aubergines die van maart tot eind oktober in onze supermarkten liggen van Belgische bodem zijn!
Bovendien zorgen de BelOrta-telers dat de meeste aubergines daags na oogst al in de winkel liggen, ze zijn dus altijd dagvers.

Aubergine in lekkernijen

Wat dacht je van baba ganoush, een smeuïge dip met origine in het Midden-Oosten? Deze smaakbom met geroosterde aubergines is heerlijk als topping voor brood en crackers én als smaakmaker in salades.
Met de zomer voor de deur kunnen ook barbecue fanaten hun hartje volledig ophalen.
Snij de aubergine in dunne plakjes, bestrijk met wat olie, voeg kruiden toenaar smaak en klaar is kees. Geen barbecueweer? No worries, dan maak je een lasagne met aubergine (volgens het recept uit Nooit Meer Diëten 2) of gevulde aubergines.
Voor elke gelegenheid bestaat er wel een lekker en gezond receptje met aubergines.

Wat doe je beter niet met aubergines?

Koken of stomen doe je dan weer beter niet met aubergines.
Op deze wijze slorpen ze veel vocht op, wat de unieke smaak van aubergines uiteraard niet ten goede komt. Door ze te grillen komen aubergines veel beter tot hun recht.

Hoelang kun je een aubergine bewaren?

De groente is erg gevoelig voor lage temperaturen, bewaar ze dus buiten de koelkast. Daar zijn ze drie tot zeven dagen houdbaar.
Inspiratie nodig? Bekijk dit filmpje waar ik met Belgische BelOrta-aubergines een lekkere baba ganoush maak. Smakelijk!