Zo wordt ontbijten leuk!

Ik hoor het geregeld in mijn praktijk: “Ik ontbijt niet graag, ik heb geen tijd of zin om ’s morgens te eten…”

Gezond ontbijten lijkt voor sommige mensen nog steeds een moeilijke opdracht. Bovendien denken helaas nog velen dat je van het overslaan van je ontbijt zou vermageren. Wel integendeel! Het ontbijt is het moment waarop je je voltankt met goede energie om de dag te beginnen. Als je van ontbijten een dagelijkse gewoonte maakt, zal je merken dat je ook tijdens de dag gezondere keuzes zal maken.

Enkele tips!

Drink voor het ontbijt een groot glas water.
Ontbijten hoeft niet meteen als je uit je bed stapt. Ideaal is om binnen het uur na het opstaan te ontbijten. Eigenlijk moet je ’s morgens een goede honger hebben. Als je deze niet hebt, kan het zijn dat je ’s avonds te zwaar gegeten hebt.
Wanneer je ontbijt uit witte boterhammen met choco of gesuikerde ontbijtgranen bestaat, zal je heel snel opnieuw honger hebben. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk arm aan vezels en rijk aan snelle suikers, die je bloedsuiker snel doen stijgen, maar even snel doen dalen, waardoor je binnen de kortste keren een onweerstaanbare drang naar zoetigheden krijgt.
Ik start mijn dag meestal met vers seizoensfruit met yoghurt en een mix van havervlokken, noten, zaden en pitten of met granola die ik tijdens het weekend klaarmaak. Je kan er oneindig mee variëren en het geeft zo’n langdurige energie en een verzadigd gevoel dat je minder extraatjes eet tijdens de dag. Tijdens het weekend geniet ik samen met mijn gezin van lekkere havermoutwafels of -pannenkoekjes. Gezond genieten noem ik dat.
Houd je niet van zoet ’s morgens? Dan kan je ook kiezen voor een hartig ontbijt. Probeer bijvoorbeeld eens een volkoren speltboterham met een spiegeleitje of met wat ricotta en blauwe druiven.
Je vindt tal van voorbeelden van lekkere ontbijtrecepten in mijn boeken.