Voorjaarsvermoeidheid? Zo pak je het aan!

Bijna lente! Wie kijkt er niet naar uit? Helaas kampen steeds meer mensen tijdens deze periode met vermoeidheidsklachten. Ze sleuren zich door de dag heen en voelen zich vaak futloos. De belangrijkste oorzaken zijn een toenemende werkdruk, een overvolle agenda, de vele files en stress in het algemeen. Er wordt meer en meer van ons verwacht en we verwachten steeds meer van onszelf, maar dragen we nog wel genoeg zorg voor ons lichaam om dit allemaal te kunnen volhouden?

Hoe we ons voelen en hoe energiek we zijn, wordt voor een groot deel bepaald door wat we eten. Ons lichaam bestaat uit triljoenen cellen en iedere cel bevat maar liefst honderden tot duizenden ‘energiefabriekjes’. Hoe beter en evenwichtiger ons eetpatroon, hoe vlotter deze energiefabriekjes hun werk kunnen doen.

De oplossing hiervoor is nochtans eenvoudig: terug naar de basis! Terug naar de pure en verse voedingsmiddelen uit de natuur in plaats van een overmaat aan sterk bewerkte voedingsproducten uit de fabriek. Enkele tips:

Terug naar voeding die ons energie geeft in plaats van energie ontneemt. We vergeten het al te vaak en het klinkt o zo cliché, maar we zijn wat we eten! En uiteraard is het belangrijk dat we blijven genieten van lekker eten, want wat betekent gezondheid als we niet meer zouden mogen genieten?

De natuur is schatrijk aan heerlijke voedingsmiddelen boordevol smaak, kleur, geur en gezondheid! Denk maar aan de overheerlijke smaak van rijpe aardbeien en blauwe bessen, de geur van verse kruiden en specerijen of aan een salade met verse Noordzeegarnalen en lekkere zongerijpte tomaten. Ik begin er spontaan van te watertanden.

Slaap goed, beweeg goed! Naast een gezonde basisvoeding is de kwaliteit van onze slaap van groot belang en ook daar hebben voeding en levensstijl een invloed op. Ook regelmatige ontspanning en beweging – en dat heb ik het niet over intensief sporten, maar gewoon over bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de natuur – geven instant energie.
Mooi in balans. Het belangrijkste is om die gezonde balans terug te vinden, want balans is het sleutelwoord voor een fit, vitaal en energiek leven! Je hoeft niet obsessief bezig te zijn met wat wel en niet goed voor je is of met welke voedingsmiddelen je wel en niet mag combineren, maar gewoon dat gezond evenwicht (terug) te vinden.