Weet wat je eet!

Misleidende reclame vind je overal, helaas ook in de voedingssector. Zelfs ondanks strenge reglementeringen kom je vaak bedrogen uit. De Nederlandse onafhankelijke organisatie Foodwatch reikt elk jaar het ‘Gouden Windei’ uit, een prijs voor een product dat er gezond uitziet maar het niet is. Dit jaar ging deze bedenkelijke eer naar een sap met framboos, waar amper 1% framboos in zat, en voor de rest veel suikerwater.
Mijn advies? Kook en eet zoveel mogelijk puur en zo minimaal bewerkt. En: etiketten lezen blijft de boodschap! Enkele voorbeelden:

Vruchtensappen: ‘Sap’ is een wettelijk beschermde term voor een product dat uit 100% vruchtensap bestaat. Toch vind je vaak onder deze term dranken die niet aan de wettelijke definitie van sap voldoen, zoals vruchtendranken en nectars. Zij bestaan vooral uit suikerwater met een kleine hoeveelheid sap. Veel drankenproducenten doen er alles aan om hun drankje gezond en fruitig te laten lijken, door bijvoorbeeld grote stukken fruit op de verpakking te tonen. Wat denk je van een gezond ogend flesje ‘granaatappel-acai sap’ met… 0,01% sap van granaatappel en 0,01% acai!

Stevia-producten: Stevia is een populaire natuurlijke zoetstof, als alternatief voor de meer omstreden zoetstoffen zoals aspartaam. Stevia bevat geen calorieën, maar is vrij duur. Daarom wordt vaak het goedkope, calorierijke vulmiddel maltodextrine toegevoegd aan stevia, tot… 97% toe!

Producten met ‘extra vezels’: We eten te weinig vezels. Voedingsdeskundigen bevelen dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels aan. Maar daarmee bedoelen we échte voedingsvezels; niet de geïsoleerde en uit elkaar gehaalde vezels (uit hout en planten, zoals E466) die in producten gestopt worden. Die hebben namelijk niet hetzelfde gezonde effect op je gezondheid als de complete voedingsvezels die van nature in pure voedingsmiddelen zitten.

Ontbijtgranen hebben een degelijk imago, hoewel ze doorgaans uitpuilen van de suikers. Sommige, vooral ‘kindvriendelijke’ varianten bestaan voor meer dan een derde (35%!) uit suikers!

‘Bron van vitaminen’: Zag je al ooit een appel met het etiket ‘rijk aan vitamines’? Waarom staat het dan zo vaak op ongezonde producten? Drankjes met 6 suikerklontjes per glas bijvoorbeeld, mogen zich zonder probleem ‘rijk aan vitamines’ noemen. Maar ook kinderkoekjes en ontbijtgranen vol suiker, zelfs ijsjes en energydrinks schreeuwen je tegemoet met ‘gezonde’ vitamineclaims.

Meergranen klinkt gezond, maar is niet hetzelfde als volkoren. ‘Meergranen’-producten, zoals brood of ontbijtkoekjes zitten vaak vol met het goedkopere (witte) tarwe en er zitten amper andere vezelrijke granen in. Helaas zijn er geen wettelijke regels voor het gebruik van de claim ‘meergranen’.