Dit eet je voor een stralende, gezonde huid!

Als ik met mijn vriendinnen over huidveroudering praat, zijn we vaak niet te stoppen. Zo lang mogelijk een stralende, jonge huid behouden, welke vrouw wil dat niet? Onlangs vergeleken we crèmes, serums en maskertjes. Heerlijke producten, maar helaas niet altijd goedkoop.

Goed verzorgen en smeren is zeker een must, maar wist je dat voeding een heel belangrijke invloed kan hebben op je huid? Voeding vormt, na enkele ingewikkelde biochemische processen, de bouwsteen van iedere cel, ook van de huidcellen dus.

Als je vaak ongezond eet, zal je sneller een vale, doffe huid krijgen. Een gezond voedingspatroon zal dan weer positieve gevolgen hebben op je huid. Eigenlijk mag je de huid beschouwen als de spiegel van je gezondheid.

Je huid bestaat uit twee eiwitvezels: collageen en elastine. Helaas beginnen naarmate je ouder wordt deze vezels uit elkaar te vallen. Het gevolg hiervan is dat de weerstand en elasticiteit van de huid afnemen en de huid verslapt. Gelukkig bestaan er heel wat ‘beautyfoods’ die je huid van binnenuit voeden en zo helpen bij te dragen aan een gezonde en jongere uitstraling. Het goede nieuws: deze beautyfoods zijn allemaal heel betaalbaar en zowat overal verkrijgbaar. En ze zijn nog lekker ook!

  1. Groenten en fruit, en dan vooral paprika’s (zeker de rode), koolsoortencitrusvruchtenbessenen kiwi’s. Zij zijn echte vitamine C-bommetjes. Vitamine C vervult een belangrijke functie in de collageenaanmaak.
  2. Wortelen, zoete aardappelen, avocado’s en… tomatensoep! Alle antioxidanten zijn onmisbaar als je een stevige, elastische huid wil hebben. Veroudering wordt immers in de hand gewerkt door vrij agressieve stoffen, de zogenoemde vrije radicalen. Antioxidanten helpen die te neutraliseren. Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado’s) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering. Weetje: lycopeen wordt het beste opgenomen uit bereide tomaten in combinatie met (olijf)olie. Zo zijn tomatensaus en –soep uitstekende bronnen van goed opneembaar lycopeen.
  3. Volkoren graanproducten, (gefermenteerde) zuivelproducten (zoals yoghurt en kefir) en noten en eieren. Zij bevatten allemaal vitaminen van het B-complex. Die spelen een grote rol bij het gezond houden van de huid.
  4. Suiker? Neen bedankt! Het negatieve effect van een overmaat aan suiker valt niet te onderschatten. Dit kleverige goedje werkt in ons lichaam als een soort ‘lijm’ en zal de eiwitvezels in onze huid aan elkaar doen kleven. Het gevolg hiervan is stugge huidstructuur met verlies aan elasticiteit en rimpels. Maar let op! Niet alleen echte suikerwaren en koekjes hebben dit effect, ook geraffineerde graanproducten werken het ontstaan van rimpeltjes mee in de hand. Kies dus voor volkoren graanproducten
  5. Havermout. Dit voedingsmiddel bevat silicium, dat een belangrijke bouwsteen is van de huid en ze helpt stevig en elastisch te houden.
  6. Gezonde vetten zorgen er dan weer voor dat de huid wordt ‘gesmeerd’ van binnenuit. Goede bronnen van gezonde vetten zijn: extra vierge olijfolie, extra viergewalnotenolie, vette vis, lijnzaad(olie), avocado’s en noten. Ook de antioxidanten uit deze olierijke voedingsmiddelen (olijfolie bevat er heel veel!) zijn een echte weldaad voor de huid.
  7. Water. Last but not least, goedkoop en o zo effectief: water. Water zorgt voor een goede hydratatie en een optimale afvoer van afvalstoffen, wat bijdraagt tot een gezondere uitstraling. Ook kwalitatieve groene thee is zeker een aanrader en je krijgt er nog eens een flinke portie antioxidanten bovenop.