Ben jij een emo-eter? Zo herken je de signalen.

Vele mensen hebben hun eetgedrag niet altijd onder controle, ten gevolge van hun gemoedstoestand. Vooral negatieve emoties en stress zetten hen aan tot overmatig en ongezond eten, vaak met schuldgevoelens achteraf. Die gevoelens op hun beurt zorgen dan weer voor een negatieve spiraal met … nog meer eten. Herken jij je in “als ik mij slecht voel, grijp ik naar troostvoedsel” of onderstaande puntjes? Dan heb je wellicht last van eten uit emotie.

De signalen …

  • Je eet vaak om een andere reden dan honger: je voelt je bijvoorbeeld boos, verdrietig, gespannen of je wil jezelf belonen. Ook eten uit verveling hoort hierbij.
  • Na een mindere dag, grijp je steevast naar voedsel om jezelf toch even beter te voelen.
  • Ook ter beloning smul je maar wat graag lekkere dingen naar binnen. Herken je je bijvoorbeeld in “Ik heb hard gewerkt vandaag, dus ik verdien die extra grote reep chocolade of dat pak chips.”? Grote kans dat je een emo-eter bent.
  • Sommige voedingsmiddelen eet je omdat je jezelf niet goed in je vel voelt. Zo heb je bijvoorbeeld de gedachte: “Dat droomfiguur krijg ik toch nooit, waarom zou ik dan gezond eten?”

Herken je je in deze signalen? Dan wordt het tijd om aan de gewoonte van emo-eten te werken. Vaak komt emo-eten voort uit een aangeleerde respons, het is een automatisme. Je kan dat automatisme afleren door een nieuwe gezonde actie te koppelen aan stress of emotie. Maak daarom een lijstje met alternatieven: wat je in de toekomst wil doen wanneer je bepaalde gevoelens hebt. Leer beter met die gevoelens omgaan en handel niet impulsief door te vluchten in ‘troostvoedsel’. Je zal merken dat je, eens je je eetgedrag eens onder controle kan houden door de nieuwe actie uit te proberen, meer vertrouwen krijgt en het op termijn gemakkelijker wordt. Succes!