Is teveel fruit eten ongezond?

Fruit is zoals iedereen weet heel erg gezond. Het is een topbron van vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Persoonlijk vind ik fruit heerlijk! Zeker op dit moment van het jaar is het een feest, denk maar aan die heerlijke aardbeien, blauwe bessen, de eerste kersen… Gezond genieten, noem ik dat.

De algemene richtlijn voor fruit is 2 à 3 porties per dag, maar een extra portie kan natuurlijk geen kwaad. Beter een extra stuk fruit dan zoetigheden boordevol toegevoegde suikers. Overdrijf alleen niet met de hoeveelheden, fruit bevat namelijk ook heel wat vruchtensuikers.
Eet fruit bij voorkeur zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm, op die manier bevat het de meeste vezels en die vezels zorgen voor een langzame afgifte van suiker en een stabielere bloedsuikerspiegel. Let vooral op met fruitsappen, want dit zijn zeer geconcentreerde bronnen van snelle suikers die je bloedsuikerspiegel uit balans halen.
Als je een smoothie maakt, leng deze dan bij voorkeur aan met vloeibare natuuryoghurt ipv. met fruitsap en verrijk je smoothies eventueel met vezelrijke zaden en noten.