Lasagne van courgette, zalm, ricotta en spinazie

  • 2 porties
  • 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote courgette
  • 100g gerookte zalm, goede kwaliteit, of verse zalm in dunne plakjes
  • 1/2 ajuin, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 100g ricotta
  • 30g gemalen gratinkaas
  • 200g jonge spinazie
  • 1 el pesto genovese
  • dille
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • scheut olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de courgette in de lengte in plakken van 0,5 cm.
  3. Verwarm een pan met olijfolie. Stoof de ajuin en knoflook tot de ajuin glazig is.
  4. Voeg de spinazie toe en roerbak deze tot alle spinazie is geslonken. Verwijder eventueel het overtollige vocht van de spinazie.
    Voeg de ricotta, de helft van de gemalen kaas en pesto toe. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Houd opzij in de pan tot verder gebruik.
  5. Neem een ovenschaal en vet deze in met olijfolie. Beleg de bodem met de courgetteplakjes. Bestrijk de courgettes met een laag ricotta en bedek opnieuw met courgetteplakjes. Leg hierop enkele sneetjes gerookte zalm en dille, bedek opnieuw met courgetteplakjes. Herhaal deze stap tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig bovenaan met een laag ricotta. Strooi de overige gemalen kaas over de ricotta.
  6. Plaats gedurende 25 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is gebakken en de courgette gaar.

Tips

  1. Serveer er nog wat extra jonge spinazie bij of een paar krielaardappeltjes in de schil.
  2. Gebruik gerookte zalm van goede kwaliteit en let erop dat ze niet te zout is of gebruik verse zalm.
  3. Maak eens vaker verse pesto Genovese: mix 2 handvol basilicum met 1 teentje knoflook, 3 el geroosterde pijnboompitten, 35g Parmezaanse kaas en een scheutje citroensap. Kruid met zwarte peper en een snuifje zout. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.