Gluten: wat zijn ze en wanneer vermijd je ze?

Gluten zijn een groep eiwitten die je vindt in tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar kan wel sporen bevatten. Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) zijn verplicht heel strikt glutenvrij te eten. Maar je kan ook glutensensitief zijn, een soort overgevoeligheid voor gluten waardoor je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of darmklachten ervaart. Vele mensen lijken zich daarom energieker te voelen en minder last te hebben van spijsverteringsklachten wanneer ze minder (tarwe)gluten eten. Je vindt ze in brood, pasta, couscous, bulgur, ebly en tal van andere afgeleiden van tarwe. Glutenvrije alternatieven zijn quinoa, volle rijst, glutenvrije havervlokken, gierst en boekweit.

Jouw vraag

;