Brainfood: tips om de examenperiode gezond door te komen!

Met een dochter van 12 en 2 pluskinderen van 18 en 21, is de stressvolle periode van het studeren terug aangebroken. Omdat de maaltijden tijdens ‘de blok’ vaak de enige momenten van ontspanning zijn, is het extra belangrijk om ze zo lekker en vooral voedzaam te maken. Enkele ‘brainfood’-adviezen voor ouders én hun studenten.

Vijf maaltijden per dag. Eet goed verspreid over de dag: drie hoofdmaaltijden en twee gezonde tussendoortjes. Te grote hoeveelheden ineens eten rooft energie en is nadelig voor de concentratie. Te weinig eten maakt je suf en lusteloos.

Ontbijt slim. Start de dag met een voedzaam en vezelrijk ontbijt dat langdurige energie geeft en je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Er is niks nadeliger voor de concentratie dan een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Start je dag bijvoorbeeld met natuuryoghurt, vers seizoensfruit (zijn nu heel lekker: aardbeien, rabarber, pompelmoes…) en een ongesuikerde mueslimix of een huisgemaakte granola op basis van havervlokken.

Veel groenten, goede eiwitten en langzame koolhydraten. Zorg dat minstens de helft van je middag- en avondmaal uit groenten bestaat. Vul aan met kwalitatieve eiwitten zoals gevogelte, mager vlees, (vette) vis en wat langzame koolhydraten zoals quinoa of volle rijst.

Slow down on coffee! Drink voldoende water, zo’n anderhalve liter per dag en wissel eventueel af met groene thee (twee à drie kopjes) en kruidenthee. Overdrijf niet met de hoeveelheden koffie. Een overmaat aan cafeïne maakt je nerveus en kan aan de oorzaak liggen van slaapproblemen. Alcohol kan je beter zo veel mogelijk vermijden tijdens de examenperiode.

Noten tegen stress. Kies als tussendoortje voor vers fruit en noten. Noten zijn een goede bron van o.a. magnesium, een mineraal waar we extra nood aan hebben bij stress. Eet je niet graag een stuk fruit? Het is verbazend om te zien hoeveel fruit je kunt binnenspelen als het de vorm van een fruitsla heeft. Hetzelfde geldt voor groenten: rauwkost zoals een kommetje met staafjes wortel en komkommer, radijsjes en kerstomaatjes met een dipsausje op basis van plattekaas en wat verse kruiden is een heerlijk gezond tussendoortje voor studenten.

Eet niet tussen je boeken. Neem even tijd om rustig te eten met je familie of vrienden. Even ontspannen zorgt ervoor dat je de gestudeerde leerstof beter kan verwerken.
Frisse lucht. Las regelmatig pauzes in en zorg voor frisse lucht. Fysieke activiteit lijkt op dit moment misschien verloren tijd, maar toch verhoogt het je studierendement. 20 minuten rustig joggen of wandelen doet al wonderen.

Verwaarloos je slaap niet. Een kwalitatieve slaap is nodig om de leerstof goed te verwerken en voor een goede concentratie.
Sluit de dag af met een kopje rustgevende thee en probeer je gedachten nog heel even te verzetten.
Ban het blauwe licht! Werk je ’s avonds laat nog aan je computer, download dan een ‘blauw licht-filter’. Het blauwe licht van je beeldscherm en smartphone verhindert namelijk de aanmaak van melatonine, een hormoon dat noodzakelijk is om goed te slapen.